Tehnica de plantare a afinilor de cultura

Tehnica de plantare a afinilor de cultură

Caracteristicile solului necesare pentru afin

Afinul de cultură

Se dezvoltă cel mai bine în soluri acide cu PH-uri cuprinse între 4,5-5,8. Pentru a obține un PH mai scăzut (mai acid) se va folosi sulf agricol și/sau turbă, iar pentru a obține un PH mai ridicat (mai alcalin) se va folosi amendament.

Pentru a mări procentajul de materie organică în sol se va îngloba rumeguș și/sau turbă, cantitățile necesare vor fi determinate în funcție de rezultatele analizei solului ales pentru plantare.

Prelevarea probelor de sol se va face în felul următor: din parcela prevăzută pentru plantare, se va lua din 3 locuri diferite aproximativ 100 g sol, de la o adâncime de 5-10 cm.

Pentru o analiză completă a solului vă rugăm să vă adresați biroului O.S.P.A. (aflat în general în cadrul O.C.P.I.)

Clienților care doresc să înființeze plantații le oferim gratuit testarea acidității solului.

Plantarea afinului pe bilon

Pentru suprafețe mici afinul poate fi plantat la groapă, însă pentru plantații mai mari este recomandată plantarea afinului pe biloane.

Biloanele pot fi formate în funcție de caracteristicile solului și topografia terenului, la o înălțime cuprinsă între 30-50 cm față de cota naturală a terenului.

Terenul trebuie să fie arat, discuit sau frezat. Scarificarea este recomandată în cazul în care terenul este plan și se drenează greu. Ulterior lucrărilor menționate se vor trasa rândurile la distanțe egale de 3 m, se va administra rumeguș și/sau turbă pe rânduri după care se vor freza pentru omogenizarea lor în sol, iar apoi se vor forma biloanele.

Pe biloane va fi montată conducta de picurare.

Pentru a întreține mai ușor biloanele curate fără buruieni, noi recomandăm ca acestea să fie acoperite cu agrotextil, folie de plastic sau așchii de lemn.

Distanța de plantare a afinilor pe bilon poate fi între 0,5 m – 1 m.

Perioada optimă de plantare a soiurilor de afine este toamna și primăvara. În cazul în care plantația este dotată cu un sistem de irigare se poate planta în orice perioadă a anului, exceptând perioada când solul este înghețat.

Irigarea
Începând cu luna aprilie plantele trebuie irigate, menținând o umezeală constantă fără însă ca apa să băltească. Irigarea în exces are ca rezultat putrezirea rădăcinilor.

Lucruri de evitat
Nu folosiți rumeguș de la fabrici de mobilă deoarece poate avea în componență adezivi și substanțe chimice.

Biloane formate si pregatite pentru plantare
Formare bilon
Doua plante de afin cu distanta recomandata intre ele
Distanța dintre plante
Material agrotextil si conducta de picurare integrate pe bilon
Bilon acoperit cu agrotextil și conductă de picurare
Butași de plante cultivati pe biloni
Biloane cu plante